dinsdag 12 mei 2015

Kamp C en Aquafin

Hallo iedereen De technobloggers zijn er weer.

We zijn op uitstap geweest naar kamp c en aquafin .
We zullen beginnen met kamp c.


Kamp c was vroeger een Britse legerbasis .
Maar vandaag de dag is het een infocentrum  van duurzaam bouwen.
Duurzaam bouwen is bouwen met respect voor de natuur.
We leerden dat je bij bouwen moet rekening houden met 4 aspecten : ruimte, energie , water, materiaal. Je moet je woning zo compact mogelijk maken zodat je niet te veel plaats in beslag neemt en minder energieverlies hebt. je kan liever een rijhuis kopen om warmteverlies te vermijden.
Ook een goede isolatie is nodig gebruik geen beton maar hout of cellenbeton. Voor groene stroom of warm water moet je zonnepanelen of een zonneboiler installeren.






Aquafin

Vraag je je soms niet af waar je afvalwater naartoe gaat. Het gaat naar aquafin!!! Als je niet weet wat aquafin is. Het is een rwzi. Dat staat voor Rioolwater zuiveringen installatie. je vuil water is het water dat door de gootsteen komt of waar je het toilet mee doorspoeld en waar je je mee doucht. Aquafin reinigt dit water en dit water komt in een beek of een rivier. Het wordt geen drinkwater laat dat duidelijk zijn!!! Als je het bezoekt zie je heel veel rommel dat niet in het riool thuishoort zoals verpakkingen, dode dieren en nog veel meer. Er zijn veel soorten machines die het rioolwater reinigen tot gezuiverd water. Zoals het beluchtingsbekken waar bacteriën het organisch materiaal afbreekt. Dat wordt dan naar een nabezinktank waar het gezuiverde water er boven uitloopt en het slib langzaam naar beneden zakt naar een centrale put. Het slib wordt gebruik voor brandstof in elektriciteitscentrales en voor asfaltverwerking.





Daaag van Pieter, João en Jasper


vrijdag 6 maart 2015

De kaarsenhouder van fanta.

In dit filmpje zie je hoe je een kaarsenhouder van een blikje maakt. In de lessen techniek hebben we geleerd hoe je dit kan doen. Kijk naar het filmpje om te weten hoe je het doet. We doen het omdat het beter is voor het milieu en voor je portemonnee. De kaarsenhouder is heel simpel te maken. In het filmpje zie je het stap voor stap uitgelegd. De kaarsenhouder die wij hebben gemaakt is van fanta omdat wij allemaal van fanta houden. De kaarsenhouder is alleen geschikt voor korte kaarsen. Hij is ideaal voor mensen die creatief bezig willen zijn. Mensen gooien teveel afval weg. We willen met de kaarsenhouder een verschil maken. We dachten in het begin dat dit project een beetje zou tegenvallen. Maar in plaats daarvan was het leuk. De stopmotion vonden wij heel plezant. Het enige nadeel aan istopmotion dat je foto's niet kunt wisselen van plaats.

Zie jullie later, de technobloggers


maandag 23 februari 2015

Ons bezoek aan ISVAG.

ISVAG staat voor Intercommunale voor Slib-en Vuilverwijdering van Antwerpse Gemeenten. Ze verwerken afval tot energie voor 25 000 gezinnen. Ze bekomen die energie door het afval te verbranden en de gassen van het afval te verwerken in een alternator. Het afval komt aan door vuilniswagens en wordt gewogen op de weegbrug. Het afval wordt ook gemeten op radioactiviteit.  Het afval wordt in 4 fases gereinigd. Fase 1 is de elektrofilter. In deze filter worden de stofdeeltjes uit de afgekoelde rookgassen gevangen. Fase 2 is de halfnatte wassing in een grote reactietank vernevelen we kalkmelk waardoor we schadelijke stoffen verwijderen. Fase 3 is de mouwenfilter deze filters bestaan elk uit kunststofmouwen die in een grote kader zijn opgehangen. Fase 4 is de natte wassing hier verdwijnen de laatste stofdeeltjes al het gebruikte water wordt hergebruikt en dus is er geen waterverspilling. Het water komt van het naburige waterzuiveringsstation. Voor wat meer info ga naar www.isvag.be . 

van Pieter, João, Jasper en Viktor